Co ouderschap | Meer info? Bel vrijblijvend 020-6799421

Co ouderschap Rechten en Plichten

Bij een scheiding van ouders moet er voor het kind een omgangsregeling worden bepaald. Het kan voorkomen dat de ouders kiezen voor een gelijke verdeling van tijd en opvoeding, in dat geval is er sprake van co ouderschap.co ouderschap rechten en plichten

Co ouderschap is geen wettelijke term. Het is een overeenkomst tussen beide ouders waar geen wet- of regelgeving voor bestaat. In principe staat co ouderschap ook los van alimentatie. Er wordt wel altijd een draagkrachtberekening uitgevoerd.

Gelijke verdeling

Bij een co ouderschap worden de tijd en taken verdeeld waardoor de kosten vaak ook gelijkwaardig zijn. In dat geval is een standaard bepaling van alimentatie niet altijd de beste oplossing. Een oplossing kan zijn om een rekening voor het kind te openen waar beide ouders toegang toe hebben.

Bij een gelijke verdeling van tijd kun je denken aan één week bij één ouder en de andere week bij de andere ouder. Maar veel ouders houden er niet van een kind zo lang niet te zien. Het kan ook voor de kinderen een lastige overgang zijn waardoor het kind kan kampen met concentratieproblemen of problemen op school. Deze manier van co ouderschap hangt dus sterk af van de ouders en de kinderen. Er kan ook gekozen worden voor een verdeling van vier dagen – drie dagen, daarbij zal één ouder met name voor de kinderen zorgen in het weekend.

Kies bewust

Bij co ouderschap maakt het kind deel uit van twee gezinnen, twee huishoudens en beide ouders blijven betrokken bij het ouderschapsproces. Maar er zijn ook mogelijke nadelige effecten voor het kind. Zorg er dus voor dat het kind zich prettig voelt bij de omgangsregeling.

Voor meer informatie bekijk de pagina co ouderschap van Nibud.

Ga terug naar echtscheidingsadvocaat. Zie ook alimentatie, partnerpensioen, verdeling en verrekening.