Scheiden van Tafel en Bed
Het kan voorkomen dat een huwelijk na verloop van tijd niet meer goed functioneert. Maar een scheiding is niet mogelijk of niet praktisch. Daar kan een religieuze reden voor zijn, of een financiële reden. Dan is er de mogelijkheid om te “scheiden van tafel en bed”. Deze methode wordt steeds minder toegepast maar het kan een oplossing zijn voor mensen die niet kunnen of niet willen scheiden.
Bijna een “echte” scheiding…
Scheiden van tafel en bed is een wettelijk bepaalde wijze van uit elkaar gaan. Net als bij een reguliere scheiding komt er een advocaat aan te pas. De relatie moet duurzaam ontwricht zijn en de scheiding van tafel en bed moet door de rechter worden getoetst en worden toegewezen.
Alle bezittingen, het vermogen en het complete huishouden moeten worden verdeeld over de partners. Dat wordt officieel vastgelegd en dient gezamenlijk overeengekomen te worden. Denk ook aan verzekeringen, pensioen en inkomen, alles moet verdeeld worden. Pensioenfondsen zien een scheiding van tafel en bed als een officiële scheiding. Er is nog steeds een onderlinge onderhoudsplicht van toepassing. Als het huwelijk in gemeenschap van goederen was afgesloten wordt deze verbintenis omgezet naar een relatie op basis van huwelijkse voorwaarden.
Uiteraard woon je niet meer samen, de partners moeten de huisvesting bepalen en regelen. Ze mogen indien gewenst met een andere partner gaan samenwonen, maar mogen niet opnieuw trouwen en ook geen geregistreerd partnerschap afsluiten.
Als het echtpaar kinderen heeft is er sprake van een ouderlijk gezag dat middels een omgangsregeling geregeld dient te worden. Er wordt een ouderschapsplan opgesteld waarin bepaalt wordt wie het ouderlijk gezag zal uitvoeren en welke omgang mogelijk en gewenst is.
Maar niet helemaal “echt”…
Bij het scheiden van tafel en bed zijn veruit de meeste regels en handelingen identiek aan een reguliere scheiding. Maar er zijn wel degelijk enkele verschillen.
Het grootste verschil is dat de partners niet opnieuw mogen trouwen. Ze mogen samenwonen met een nieuwe partner maar een huwelijk is wettelijk gezien niet toegestaan. Mochten de partners alsnog besluiten een definitieve scheiding aan te gaan kan dit pas minimaal drie jaar na scheiding van tafel en bed. Dat is een belangrijke regel om rekening mee te houden.
Misschien weer samen
Het is te allen tijde mogelijk om het huwelijk weer te bekrachtigen. Daarna kan het leven hervat worden zoals voorheen en juridisch lijkt het alsof er nooit iets heeft plaatsgevonden. Houd er wel rekening mee dat alle regelingen weer teruggedraaid moeten worden en daar komen heel wat juridische en praktische verplichtingen bij kijken.
Conclusie
Een scheiding van tafel en bed is een mogelijkheid waar steeds minder gebruik van wordt gemaakt. Het is eenvoudiger geworden om te scheiden en opnieuw samen te wonen met een andere partner en de kosten van een scheiding zijn een stuk lager dan vroeger. De maatschappelijke houding ten opzichte van een scheiding is ook veranderd en je moet vrijwel dezelfde regelingen treffen als bij een definitieve scheiding. Maar in verband met religieuze of andere persoonlijke redenen is een scheiding van tafel en bed nog steeds een mogelijkheid die bij wet is geregeld en wellicht de beste oplossing kan zijn voor een echtpaar.
Meer informatie over verdeling en verrekening.
Ga terug naar echtscheidingsadvocaat. Zie ook alimentatie, partnerpensioen, co ouderschap.